Combinarea corectă a alimentelor este un aspect foarte important în alimentația crudivoră. Atunci când gătim mâncarea la foc, se produce în cele mai multe cazuri o fuziune chimică între ingredientele folosite. Deși produsul final este artificial, greu de recunoscut și procesat de către organism, combinația are o formă de întreg. Din această cauză, felul în care combinăm alimentele pentru a le găti are mai mult legătură cu gustul, decât cu compatibilitatea lor la nivel structural. Pe partea crudivoră, atunci când combinăm alimentele într-o salată, sau chiar într-un smoothie, fructele și legumele nu fuzionează între ele, ci rămân entități separate. Aceste entități separate pot avea nevoie de medii diferite de digestie în stomac și de timpi diferiți de masticație. Asta înseamnă că unul dintre ele, va fi digerat și asimilat ineficient. Dacă ne dorim o digestie eficientă după trecerea la alimentația raw vegană, trebuie să (re)învățăm cum să combinăm alimentele.

Monoaliment

Alimentația mea este aproape în totalitate monoaliment. Asta înseamnă că mănânc un singur tip de fruct sau de legumă la fiecare masă. Abordarea monoaliment are o serie de avantaje. Digestie eficientă: încă din momentul în care mestecăm alimentul, corpul înțelege ce tip de aliment urmează să ajungă în stomac și pregătește mediul perfect pentru ca acesta să fie digerat. Descurajarea supraalimentării: atunci când ne aflăm în fața unei mese bogate în tot felul de sortimente, tentația de a mânca mai mult decât avem nevoie e mai mare decât atunci când mâncăm un singur tip de aliment. Masticația eficientă: exemplul clasic este salata de roșii și verdețuri. Verdețurile au nevoie de un alt tip de masticație decât roșiile. Verdețurile trebuie mestecate mai mult și mai atent, pe când roșiile, un fruct zemos, au nevoie de puțină masticație. Asta înseamnă că vom înghiți bolul alimentar fără ca verdețurile să fie mestecate suficient, deci digestia lor nu va fi eficientă.

Alimentația monoaliment este cea mai aproape de natural. Dacă am fi în natură, am găsi un copac cu fructe, ne-am urca în el și am mânca acele fructe. Nu le-am combina cu alte fructe și nici măcar cu verdețuri sau semințe. Asta înseamnă că în milioanele de ani de evoluție, corpul nostru s-a adaptat la o astfel de abordare. Așa că vă încurajez să mâncați cât mai mult monoaliment. Veți descoperi că o masă de banane, sau una de mango, sau de mere, sau chiar doar din salată verde, poate fi satisfăcătoare pentru corp. Dacă mentalul e nesatisfăcut, trebuie să găsiți alte distracții pentru el.

Iată care sunt combinațiile care merg. Experimentarea pe propriul stomac e necesară pentru a stabili până unde se poate merge cu aceste combinații. Adevărul e că mulți dintre noi venim în această dietă după ce ne-am distrus sistemele digestive în ani de zile de mâncat orori culinare și vom reacționa diferit la anumite combinații.

Clase de alimente

În bucătăria tradițională sunt alte clase de alimente decât în cea raw vegană. De exemplu, roșiile sunt considerate legume, dar eu consider roșiile ca fiind fructe acide.

Verdețuri – salată verde, spanac, stevie, valeriană, arugula, sau orice alte frunze verzi;

Verdețurile se combină cu orice, dar o atenție sporită trebuie acordată masticației. Pentru a asimila verdețuri, acestea trebuie să fie mestecate foarte bine, până devin un suc verde. Puteți testa asta, încercând o salată formată doar din verdețuri. Mâncând o salată formată doar din verdețuri, fără alte mirodenii, veți putea să apreciați gustul adevărat al acestui aliment și cât de mult aveți nevoie de el.

O întâmplare interesantă m-a făcut să-mi dau seama că am consumat prea multă salată verde ca bază în salate, camuflându-i gustul cu alte ingrediente. I-am oferit unui copil mic (1,5 ani) o bucățică de salată goală și a scuipat-o dezgustat. Oare cât de mult mâncăm verdețuri pentru că avem nevoie și cât mâncăm pentru că știm că așa trebuie? Nu suntem animale ierbivore, nu avem un sistem digestiv adaptat pentru a digera cantități mari de verdeață. Camuflând gustul verdețurilor sub o serie de mirodenii în salată, nu facem decât să ne păcălim în a consuma poate prea mult din acest aliment.

Fructe dulci – banane, curmale, smochine, jackfruit, mangosteen, persimmon;

Fructele dulci merg în combinație cu verdețurile. Uneori îmi fac smoothie de banane, în care adaug câteva frunze, pentru mai multă prospețime. Mai rar îmi fac banana wraps: Învelesc banane în frunze de salată.

Fructe acide – portocale, lămâie, kiwi, mandarine, roșii;

Fructele acide se pot combina cu fructele sub-acide. Am încercat cu succes să combin fructe acide cu semințe/nuci, în salate (de exemplu o salată cu portocale, salată verde și nuci).

Fructe sub-acide – mere, pere, mango, piersici, fructe de pădure;

Fructele sub-acide se combină cu cele acide.

Pepeni – roșii, galbeni

Pepenii nu se combină cu niciun alt aliment și nici între ei. Se spune că ori îi consumi separat, ori îi lași în pace.

Nuci-Semințe – semințe de floarea soarelui, de susan, de in; nuci, braziliene, macadamia, pecan, etc..;

Nucile și semințele ar trebui consumate cu moderație. În mod natural, ne-ar fi destul de greu să le consumăm în cantități mari, având în vedere cât de greu e să ajungem la ele fără unelte și cât de dificil e pentru organism să le digere. Cei care-și bazează alimentația pe nuci și semințe au un mod special de a le prepara, le înmoaie de câteva ori, sau le încolțesc. Eventual folosesc enzime pentru a-i ajuta în digestia lor. În mod natural, ca primate, rolul nostru e să înghițim semințele și să le „plantăm” în altă parte.

Nucile și semințele se combină bine cu verdețurile pentru a contrabalansa aciditatea pe care o induc în organism. Se pot combina semințe între ele, întrucât au nevoie de același mediu pentru a fi digerate în stomac.

Fructe grase – avocado, durian, măsline;

Se combină bine cu verdețurile. Nu le combinați cu altă sursă de grăsime (nuci, semințe), pentru că necesită timpi diferiți de digestie, în special pentru proteinele componente.

Rădăcinoase, flori și amidonoase – morcovi, sfeclă roșie, zucchini, broccoli, conopidă;

Aceste alimente au fost în evoluția noastră soluții de avarie. Atunci când nu aveam fructe, scurmam în pământ după aceste alimente tari și greu de digerat. Recomand să consumați un volum mic din această categorie. Se combină cu verdețuri. Nu-mi place cum se combină cu nucile și semințele, dar puteți încerca. Cu avocado merge mai bine.

Apa

Consumați apă în funcție de sete. Pe măsură ce corpul vostru se va detoxifica și se adaptează la dieta raw vegană, bogată în alimente ce conțin peste 80% apă, nevoia de apă va fi din ce în ce mai mică. În condiții normale, fără prea mult sport și fără o temperatură de peste 30C, nu consum deloc apă. Îmi ajunge cea din fructe și legume.

Teoria standard privind consumul de apă înainte și după masă are importanță doar în cazul meselor ce conțin nuci și semințe. În acest caz recomand să nu consumați apă înainte de masă cu jumătate de oră și o oră după masă. În rest, puteți consuma apă fără probleme împreună cu fructele (dacă este nevoie de așa ceva). Fructele sunt oricum mai mult apă și se digeră imediat, în mare parte încă din cavitatea bucală. Nu au nevoie de un proces complicat.

Exemple în practică

Recomand tuturor, mai ales începătorilor în acest regim alimentar, să încerce cât mai mult abordarea mono-aliment. Este cea mai naturală abordare. Prin ea veți cunoaște mult mai bine fiecare aliment, ce gust are, cum reacționează corpul la el. Supra-alimentarea va fi descurajată. Calitatea alimentelor va crește (dacă aruncați câteva banane într-un smoothie alături de curmale, struguri și alte mirodenii, veți fi mai puțin interesați de calitatea lor. Dacă le veți consuma ca atare, veți fi mult mai pretențios, spre binele propriului organism). Digestia va fi mult îmbunătățită.

Dacă doriți să combinați alimentele, trebuie să înțelegeți că timpii de digestie și de masticație sunt diferiți. Combinația crudivoră nu fuzionează cele două alimente într-unul singur. Acestea rămân tot separate. Asta înseamnă că unul dintre ele va fi digerat ineficient de către organism. După ce cunoașteți bine fiecare aliment în parte, veți putea să apreciați mai bine cum merge o anumită combinație. Acest articol și ce am menționat mai sus, ar trebui luat ca un ghid preliminar. Propria experiență e cea mai importantă. Succes.

fruit-nuts-greens

Înainte de rețele de socializare, bloguri, celulare și internet, a fost Emailul. Noutățile curg De La Sine către 847 abonați. Hai în club 🙂